Skip links

Υποβολή έργου nEuropia

Το έργο nEUROPEA, μέσα από την πραγματική συνεργασία 12 επιχειρήσεων, καλύπτει πλήρως τους στόχους της πρόσκλησης καθώς οδηγεί στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου εξατομικευμένης πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης καθώς και επιμέρους καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία ενισχύουν την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την τεχνογνωσία τους και την είσοδό τους σε νέες αγορές, ενώ δημιουργούν και προστιθέμενη αξία τόσο στην τοπική όσο και στην Εθνική οικονομία (συνεργασία επιχειρήσεων μεταξύ διαφορετικών Περιφερειών, brain gain)

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει μια μακρά ιστορία η οποία με την εκτεταμένη χρήση εφαρμογών του διαδικτύου ιδιαίτερα κατά την τελευταία 10ετία αλλά και λόγω των παγκόσμιων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του SARS-COV-2, έχει εδραιωθεί ως μέσο εκπαίδευσης ακόμα και από τα δημόσια ιδρύματα τυπικής εκπαίδευσης (δηλ. Α/θμιας, Β/θμιας και Γ/θμιας εκπαίδευσης). Σε αντίθεση με την παραδοσιακή εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα μαζικά ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα (MOOCs) είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο εκπαίδευσης που παρέχει έναν συνδυασμό ηλεκτρονικής μάθησης και ανοιχτών ευκαιριών εκπαίδευσης. Τα MOOC έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ανοιχτή προς όλους και απεριόριστη πρόσβαση σε τεράστιο πλήθος εκπαιδευομένων μέσω του Διαδικτύου. 

Οι συμμετέχοντες φορείς στο έργο nEUROPEA εκμεταλλεύονται τη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς και δημιουργούν μια διαρκή συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του τελικού προϊόντος. Η συνεργασία των συμμετεχόντων στα πλαίσια του Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας (ΣΣΚ) που αναπτύσσεται υπό το φορέα-αρωγό Univeye ξεπερνάει τα πλαίσια του έργου, καθώς επιδιώκεται να επεκταθεί και σε άλλες ερευνητικές δράσεις των επιχειρήσεων. Ωστόσο, το έργο nEUROPEA δεν παραδίδει μία ακόμα πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, αλλά επιχειρεί μια μετατόπιση παραδείγματος (paradigm shift) στο χώρο της ηλεκτρονικής μάθησης με ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην παροχή γνώσεων σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στην ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων, αξιοποιώντας καινοτόμες/σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες και τεχνολογίες αιχμής.

nEuropia: 

Η πλατφόρμα εξατομικευμένης ηλεκτρονικής μάθησης στο χώρο των Νευροεπιστημών που αναπτύσσει περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες τόσο σε επίπεδο οργάνωσης και παρουσίασης της πληροφορίας όσο και σε επίπεδο εξατομίκευσης του περιεχομένου στις ανάγκες των χρηστών. Ξεφεύγει από το αυστηρό πλαίσιο των προκαθορισμένων μαθημάτων, καθώς ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ποια είναι τα ενδιαφέροντά του και οι στόχοι του και το περιεχόμενο να προσαρμοστεί στις ανάγκες του. Επιπλέον, με τους αλγορίθμους ανάλυσης δεδομένων, συμπεριφοράς χρήστη αλλά και μοντέλων πρόβλεψης που ενσωματώνονται στην πλατφόρμα, το σύστημα μπορεί να προσαρμόζει το μάθημα πάνω στο εξατομικευμένο προφίλ μάθησης του κάθε συμμετέχοντα.

Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τη δυναμική τόσο του τελικού προϊόντος nEUROPEA όσο και του αναπτυσσόμενου ΣΣΚ που μπορεί να οδηγήσει και σε περεταίρω συνεργασίες. Για το λόγο αυτό, βασική επιδίωξη είναι το ΣΣΚ nEUROPEA υπό τον φορέα-αρωγό Univeye, να αποκτήσει και νομική υπόσταση, φιλοξενούμενη στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΠΠ) που συμμετέχει στο έργο ως υπεργολάβος του συντονιστή-φορέα (LIME). 

Αρχικά, οι 12 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο έργο nEUROPEA θα είναι και οι βασικοί ωφελούμενοι και συμμετέχοντες στο ΣΣΚ. 
Ωστόσο, η δομή του έργου έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ανοικτό και σε μελλοντικές συνεργασίες. Το Marketplace σεμιναρίων και υπηρεσιών δημιουργεί μία δυναμική ανάπτυξης και ανοίγει μία πύλη συνεργασίας προς άλλους ενδιαφερόμενους.

EL
Μετάβαση στο περιεχόμενο
Share via
Copy link
Powered by Social Snap